torstai 27. maaliskuuta 2025

CSW69: Tasa-arvo ei ole ideologia, vaan rauhan ja talouskasvun tae

YK:n naisten asemaa käsittelevä toimikunta (Commission on the Status of Women, CSW) on tärkein sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia käsittelevä maailmanlaajuinen foorumi. Järjestyksessään 69. CSW-kokous pidettiin New Yorkissa 10.-21.3.2025. Sen aikana YK:n jäsenvaltiot ja kansalaisjärjestöt järjestivät lukuisia seminaareja, joiden teemoina olivat sukupuolten tasa-arvo sekä naisten ja tyttöjen oikeudet koulutuksessa, taloudessa ja työelämässä. Suomen Akateemisten Naisten Liitto järjesti CSW:ssä yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton, Nytkis ry:n, Suomen NNKY-liiton ja Suomen UN Womenin kanssa kansainvälisen Helvi Sipilä -seminaarin Ukrainan naistentilanteesta. Liitosta seminaarin suunnitteluun ja toteutukseen osallistuivat Jutta Hartikainen, Pauliina Inervo ja Susanna Sulkunen. New Yorkissa Liittoa edustivat Hartikainen ja Inervo.

YK:n päämaja. Kuva: Pauliina Inervo
Tänä vuonna tuli kuluneeksi 30 vuotta YK:n Pekingin julistuksesta ja sen sisältö oli pääteemana CSW-kokouksessa. Pekingin julistuksen sanomana on, että naisten ja tyttöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia, joita on jatkuvasti edistettävä. Julistukseen on sitoutunut 189 YK:n jäsenvaltiota. Julistuksen ja toimintaohjelman allekirjoittaneet valtiot ja alueet ovat raportoineet YK:lle toimintaohjelman toteutumisesta viiden vuoden välein. Suomessa kansalaisjärjestöt ovat laatineet YK:lle oman Peking-raporttinsa ja Suomen Akateemisten Naisten Liitto on osallistunut myös niiden laatimiseen. Viimeisin kansalaisjärjestöraportti julkaistiin Tasa-arvopäivillä 2024, ja raportti antaa yli 120 suositusta naisten ja tyttöjen oikeuksien turvaamiseksiSuomessa

Maailmanlaajuisesti Pekingin julistuksen toteutuksessa on menty monilta osin eteenpäin. Valitettavasti tämänhetkinen maailmantilanne ja poliittinen päätöksenteko ovat johtaneet ns. pushback-ilmiöön eli tasa-arvon vastustamiseen sekä naisten ja tyttöjen aseman heikentämiseen ja taantumiseen. Tällä hetkellä naisten ja lasten tilanne pahenee yhteiskunnan sisäisin keinoin Afganistanissa enemmän kuin missään muualla. Väkivaltaiset konfliktit kurjistavat olosuhteita myös mm. Haitissa, Kongossa, Palestiinassa, Sudanissa ja Ukrainassa. Naisten oikeuksien puolustajat ja kansalaisyhteiskunnan toiminta kohtaavat niin ikään maailmanlaajuisesti uhkia: toiminnan tilaa kavennetaan ja varoja vähennetään kaikkialla – myös Suomessa. Suomen hallituksen päätös leikata järjestöjen tukea heikentää sekä hyvinvointia että valtiontaloutta. (Järjestöjen yhteinen kannanotto 2024)

YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan Pekingin julistus on sitova ja sitoumuksen ylläpitäminen on varmistettava erityisesti nyt, kun tasa-arvon edistyminen on uhattuna. Vaikka jotkut maat, jotka aiemmin puolustivat naisten oikeuksia, eivät enää tee niin, niiden vastapainoksi ovat nousseet uudet naisten oikeuksien puolustajat. Tästä kehityksestä on hyvänä esimerkkinä CSW:n päätöslauselma. Sitä neuvottelivat loppuvaiheessa Yhdysvallat ja Saudi-Arabia. CSW:n puheenjohtajana nykyisin toimiva Saudi-Arabia tuki CSW:ssä edistyksellisempää politiikkaa naisten oikeuksien suhteen kuin Yhdysvallat. Näin ovat ajat muuttuneet!

Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman aikaansaannoksena ja arvona on se, että ne ovat jo 30 vuoden ajan kannustaneet kaikkia maita pyrkimään korkeammalle naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien toteuttamisessa. Tutkimukset osoittavat, että sukupuolten tasa-arvo, vahvat hyvinvointipolitiikat ja perheiden tukeminen edistävät talouskasvua. Siksikin niiden vastustamista on vaikea ymmärtää. Guterres kuvasi tätä ilmiötä sekä täysin hyväksymättömäksi että haitalliseksi ja vaati yhteisiä toimia naisten ja tyttöjen väheksynnän, aliarvioinnin ja vihan torjumiseksi ja edistyksen säilyttämiseksi.

YK:n pääsihteerin tavoin myös eri seminaarien puhujat toivat esiin sen, että sukupuolten tasa-arvo on välttämätöntä paitsi ihmisoikeuksien toteutumiselle, myös kestävän kehityksen ja taloudellisen kasvun saavuttamiselle. Nämä samat asiat nousivat esiin myös Suomen sivutapahtumana olleessa kansainvälisessä Helvi Sipilä -seminaarissamme, jonka keskiössä oli Ukrainan tilanne ja vankkumattoman tuen osoittaminen Ukrainalle. Viestimme oli yhteinen seminaarin pääpuhujana toimineen UN Womenin varapääjohtaja Kirsi Madin, Suomen valtion ja Suomen YK-edustuston kanssa.

Naisten ja naisjärjestöjen tiivis yhteistyö nähtiin tärkeimpänä tekijänä pushback-ilmiön torjumisessa ja tasa-arvon edistämisessä. Guterres muistutti kansalaisyhteiskunnan toimijoita siitä, että ”Valta otetaan, sitä ei anneta”. Siksi naisjärjestöjen on itse arvostettava asiaansa ja hakeuduttava paikkoihin, joissa päätökset tehdään ja vahvistettava keskinäistä yhteistyötään tasa-arvon edistämisessä. Yhdessä edespäin, sisaret!

Pauliina Inervo
Suomen Akateemisten Naisten Liiton II varapuheenjohtaja

Pauliina Inervo Suomen YK-edustustossa 2025


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti