keskiviikko 19. maaliskuuta 2025

Ukrainan naiset kestävän ja oikeudenmukaisen rauhan rakentajina: Helvi Sipilä -seminaari New Yorkissa 12.3.2025

Jo vuorossaan 19. International Helvi Sipilä Seminar pidettiin viikko sitten YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (Commission on the Status of Women, CSW) kokouksen yhteydessä New Yorkissa. YK:n ensimmäisen naispuolisen apulaispääsihteerin työtä kunnioittava seminaarisarja sai alkunsa Suomen Akateemisten Naisten Liiton aloitteesta vuonna 2005. Liiton yhteistyökumppaneina seminaarisarjan järjestämisessä ovat alusta saakka toimineet Naisjärjestöjen Keskusliitto, Naisjärjestöt yhteistyössä – Nytkis ry., Suomen NNKY-liitto ja Suomen UN Women. Tällä kertaa seminaari järjestettiin CSW:ssä Suomen virallisena sivutapahtumana. Suomen ulkoministeriön ja Suomen pysyvän YK-edustuston lisäksi 19. Helvi Sipilä -seminaarin yhteistyökumppanina toimi Ukraina-instituutti, jonka tiloissa seminaari pidettiin New Yorkissa.

Suomalaisten naisjärjestöjen CSW-edustus

Kansainvälisen Helvi Sipilä -seminaarimme teemana oli ukrainalaisten naisten rooli oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan rakentamisessa. Seminaarista tuli poikkeuksellisen ajankohtainen, kun alkuvuosi osoitti Yhdysvaltain Ukrainan politiikan elävän murrosvaihetta. Ukraina-instituutti tallensi seminaarin ja tallenne on nyt julkaistu osoitteessa https://youtu.be/_mNzacHWWDE.  

Seminaarivieraat toivotti lämpimästi tervetulleiksi Ukraina-instituutin puheenjohtaja Kathy Nalywajko, joka esitti tilaisuuden järjestäjille lämpimät kiitokset heidän Ukrainalle osoittamastaan tuesta. Suomen maadelegaatioista avauspuheenvuoron piti valtiosihteeri Laura Rissanen, joka korosti Suomen tuen Ukrainalle jatkuvan. Rissanen piti tärkeänä varmistaa, että naisille ja lapsille suunnattu tuki kohdentuu sitä erityisesti tarvitseville aina tarkoituksenmukaisessa muodossa.

Kuva: UN Women / Ryan Brown
Seminaarin pääpuhujana toimi UN Womenin varapääjohtaja Kirsi Madi. Madi aloitti muistuttamalla seminaariyleisöä naisjärjestöjen voimasta. Hän kertoi, miten naisjärjestöt ovat puolustaneet osallistavaa demokratiaa ja sukupuolten tasa-arvoa jo 1900-luvun alusta saakka ja miten ne ovat myötävaikuttaneet yli 1500 lain syntymiseen 180 maassa. 

Naisjärjestöt toimivat Madin mukaan usein myös humanitaarisen avun etulinjassa ja tarjoavat kriisialueilla elintärkeää apua siviileille. Madi totesi, että naisjärjestöjä tarvitaan rauhantyöhön, koska ne rakentavat turvallisempaa ja osallistavampaa yhteiskuntaa. 

Sodan vuoksi Ukrainassa naiset vastaavat tällä hetkellä paitsi perinteisesti naisten tehtäviin kuuluvista töistä myös aiemmin miesten vastuulla olevista tehtävistä. Jos naisten voimat ehtyvät, koko yhteiskunta on vaarassa romahtaa. Siksi kriisialueiden naiset tarvitsevat ja ansaitsevat myös Suomen horjumattoman tuen, linjasi Madi.

Seminaarin paneelikeskustelu, jota veti Naisjärjestöjen Keskusliiton tuore puheenjohtaja Silvia Modig, tuki Madin sanomaa. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat traumat ja ongelmat ovat laaja-alaiset, moninaiset ja kasvavat, ja kansainvälistä tukea tarvitaan Ukrainassa paljon. 

NJKL: Seminaarikuvia

Health Right International -järjestön Ukrainan maajohtaja Halyna Skipalska korosti puheenvuorossaan vapaaehtoisorganisaatioiden valmiutta, halua ja verkostoja sekä voimien yhdistämistä ja strategioiden luomista, jotta tarvittavat toimet saadaan tehtyä.

Toimittaja Katya Soldak nosti esiin naisten osallisuuden merkityksen luotettavan tiedon keruussa ja välittämisessä kriisialueilta. Tällä hetkellä suurin osa toimittajista ja myös kustannusliikkeiden johtajista ovat miehiä. Tämän seurauksena myös kriisialueilta kerätty tieto välittyy näiden näkökulmien kautta. Naisten ja lasten tilanne, avunsaanti ja olosuhteet eivät saa niille kuuluvaa huomiota.

Naisten rooli nähtiin tärkeänä myös korruption vastaisessa työssä, mihin juristi Oksana Nesternko uskoi naisorganisaatioiden saavan tahtoa ja voimaa naistoimijoiden verkostonsa avulla. Korruption kitkeminen ukrainalaisesta yhteiskunnasta on keskeinen tekijä jälleenrakennustyön onnistumisessa.

NNKY:n maailmanliiton pääsihteeri Casey Harden totesi, että naisille tulisi suunnata rahoitusta ja että tuo rahoitus pitäisi kanavoida suoraan naisorganisaatioille. Nämä tietävät parhaiten, minne rahoitus on tarkoituksenmukaisinta kohdentaa, jotta se ohjautuu sitä eniten tarvitseville.

Hardenin mukaan naisiin ja lapsiin kohdistuva väkivalta ja jatkuva stressi on traumatisoinut suuren joukon ukrainalaisnaisia ja -lapsia. Mielenterveysongelmat ovat kasvussa. Huolet ja murheet jatkuvat myös sodan jälkeen, kun miehet palaavat rintamalta ja perheiden yhdistäminen alkaa. Myös tämän ongelman ratkaisuun tarvitaan resursseja ja rahaa.

Kansainvälinen Helvi Sipilä -seminaarimme sai paljon kiittävää palautetta puhujilta ja yleisöltä. Seminaari nosti esiin naisten osallistamisen tärkeyden Ukrainan rauhan rakentamisessa ja jälleenrakentamisessa. Seminaarimme toi yhteen vaikutusvaltaisia henkilöitä keskustelemaan naisten rooleista rauhanrakentamisessa ja kansalaisyhteiskunnassa ja auttoi jakamaan tietoa Ukrainan naisten asemasta taas laajemmalle. 

Pauliina Inervo
Seminaarin valmisteluryhmän jäsen
Suomen Akateemisten Naisten Liiton II varapuheenjohtaja

Pauliina Inervo

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti