perjantai 27. tammikuuta 2017

Suomalaisten nuorten kielitaito yksipuolistuu vinhaa vauhtia

Ei auta, että Suomessa tehdään hienoja tuotteita ja luodaan uusia palveluita, jos ei ole osaamista myydä niitä.

Lapin Safareiden johtajan Rami Korhosen mukaan Lapin tunturikeskuksiin on vaikea löytää kielitaitoista työvoimaa (HS 22.1.). En yhtään ihmettele. Suomalaisten nuorten kielitaito rapautuu ja yksipuolistuu vinhaa vauhtia.

Ammatillisen koulutuksen uudistus on vähentänyt sekä äidinkielen että vieraiden kielten opetusta. Englantia tai ruotsia saatetaan kolmen vuoden aikana opiskella 15 tuntia – siinä kaikki. Äidinkieli integroidaan muuhun opetukseen. Ammattikorkeakoulujen kielivalikoima on kaventunut ja opetuksen määrä vähentynyt.

Monissa ammattikorkeakouluissa opiskelija suorittaa minimimäärän englantia ja ruotsia, muita kieliä ei valita tai edes tarjota. Vielä kymmenen vuotta sitten kielivalikoimaan kuuluivat pienilläkin paikkakunnilla saksa, ranska, espanja, venäjä ja italia.

Ei auta, että Suomessa tehdään hienoja tuotteita ja luodaan uusia palveluita, jos ei ole osaamista myydä niitä.

Tärkeänä osana myyntiosaamista ja asiakkaan kohtaamista ovat kieli- ja viestintätaidot. Kuinka kauan jaksetaan ihme­tellä sitä, että vienti ei vedä, ennen kuin ymmärretään, että insinööriosaamisen rinnalle on nostettava myynti- ja palvelu­osaaminen, josta kieli- ja viestintätaidot ovat tärkeä osa?

Ulla Kaukola
kieltenopettaja, Vantaa
(Vantaan Akateemiset Naiset ry.)

Kirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 25.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti