Kautta historian totuus ja rakkaus ovat aina voittaneet
Minulle akateemisuus näyttäytyy erilaisina etuina ja velvoitteina. Etuja ovat koulutuksen suoma tiedollisen ja taidollisen ymmärryksen lisääntyminen. Pystyn kyseenalaistamaan ja arvioimaan tiedon oikeellisuutta ja verkostojeni avulla voin saada monenlaista apua. Minulla on myös osaamista soveltaa tutkittua tietoa itseni ja läheisteni hyväksi. Toisaalta akateemisuus velvoittaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Ajankohtaista tietoa pitää julkaista ja vääriä uskomuksia sekä käsityksiä puolestaan kumota. Myös tutkimustulosten, vanhojen toimintatapojen kyseenalaistaminen ja uusien näkökulmien tarkastelu vie resursseja.
Minun akateemisen polkuni kulkua ovat helpottaneet edeltäjäni, jotka rohkeasti ovat raivanneet tietä naisten akateemisuudelle. Muutos voi tapahtua turvalliseksi koetussa ilmapiirissä, silloin kun voidaan kyseenalaistaa vallitsevaa kulttuuria ja toimintatapoja sekä oppia aidosti uutta. Onko meillä nyt puolestaan uskallusta ja vapautta muuttua ja muuttaa, jotta emme olisi kaavoihimme kangistuneita, sovinnaisia ja käytännön elämästä vieraantuneita. Toisaalta kangistuminen voi tuntua helpottavalta vaihtoehdolta, kun on löytänyt oman paikkansa ja asettuu aloilleen toteuttaen tutuksi käyneitä tapoja. Mutta muutos on tarpeellista ja on syytä havahtua tarkastelemaan mihin akateemisuus on rakentunut. Vaikka akateemisuus mahdollistaa ajattelun, kyseenalaistamisen ja uuden oppimisen, on se myös rajoittunutta. Akateemisuus edellyttää voimavaroja, henkisiä ja taloudellisia resursseja ja hyvinvoinnin epätasa-arvoinen jakautuminen Suomessa haastaa tarkastelemaan ketä tai mitä akateemisuus edustaa. Sitkas koulutuksen ja työelämän segregaation on edelleen havaittavissa ja muistuttaa siitä, että positiivista kehitystä ei siis voi pitää itsestäänselvyytenä.
Yksittäin olemme vain yksi pisara, yhdessä olemme valtameri
Strategiakaudella 2021–2023 liiton tarkoituksena on vahvistaa akateemisten naisten asemaa, uudistaa järjestön toimintatapoja, panostaa jäsenmäärän kasvuun sekä innostaa jäseniä yhteistoimintaan. Näihin sisältyy paikkojen mahdollistaminen erilaisille kansalaisvaikuttamisen keinoille, sellaisillekin, joita ei vielä ole edes keksitty. Nuoret akateemiset naiset vaikuttavat erilaisilla foorumeilla kuin me aiemmin, sähköisillä alustoilla ja sivustoilla, tilanteissa ja tiloissa, joita emme ole vaikuttamisen paikoiksi edes tunnistaneet. Näissä hyödynnetään sujuvasti uutta teknologiaa, mutta kasvokkain kohtaamisen ja yhteisöllisyyden ollessa edelleen merkityksellistä.
Millainen on akateemisen naisen tulevaisuus? Joutuvatko hekin sovittelemaan tai tinkimään omien tarpeiden, halujen ja mieltymysten suhteen yhteiskunnan vaatimusten ristiaallokossa. Saavatko he toteuttaa itseään tuntematta syyllisyyttä siitä, että ei täytä heihin kohdistettuja odotuksia. Meidän on syytä pohtia, millaisilla toimintatavoilla ja strategioilla tulevaisuuden akateeminen nainen saavuttaisi ne asiat, joita nyt tavoittelemme. Millaisia ovat meidän tekomme nyt, että ne tasoittaisivat naisten polkuja kohti aitoa tasa-arvoa ja valintojen mahdollisuuksia. Tarvitsemme sellaisia tekoja, jotka vaikuttavat rakenteisiin, ajattelumalleihin ja käyttäytymiseen. Sata vuotta sitten tärkein ase vihanlietsonnan ja vastakkainasettelujen torjuntaan oli sivistys, halu oppia uutta ja laajentaa omaa maailmankuvaa. Nämä teemat ovat ajankohtaisempia kuin koskaan ennen. Vanhaa ei siis tarvitse kategorisesti hylätä, vaan sitä voi täydentää.
Johtoajatustamme täydentämään ehdotan lisäyksen vapaudesta. Vapaus valita itselleen paras ja sopivin tapa toteuttaa omia haaveita ja päämääriä. Vapaus olla oma itsenä, elää ja toimia vapaana rajoittavista ennakko-oletuksista. Vapaa muuttumaan ja muuttamaan maailmaa. Kuten Simone de Beauvoirin on sanonut, ihminen on ontologisesti vapaa eli mitä ihminen tietyllä hetkellä onkaan, hänellä on aina vapaus kyseenalaistaa itsensä eli omaksua itseensä uudenlainen asenne ja suuntautua uudelleen. Meillä on akateeminen vapaus, mikä merkitsee mahdollisuutta itsenäisen ajatteluun. Tämän myötä tulee myös vastuu kehittyä ja kehittää. Vapaus viihtyä, vaikuttaa ja verkostoitua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti