perjantai 13. joulukuuta 2024

Puheenjohtaja Kirsi Jokikokon kiitos

KTM Kirsi Jokikokko (Oulun Akateemiset Naiset ry.) on toiminut Suomen Akateemisten Naisten Liiton puheenjohtajana viimeiset kuusi vuotta. Liiton sääntöjen mukaan hallitustehtävässä voi toimia vain kaksi kolmevuotista kautta, joten Kirsin työ Liiton puheenjohtajana tulee nyt päätökseen. Julkaisemme hänen jäsenlehti Minervaan elokuussa 2024 kirjoittamansa kolumnin. Lämpimät kiitokset Kirsi upeasta työstäsi Akateemisten Naisten hyväksi!  

Hyvät Akateemiset Naiset

Tapahtumarikas kesä on kääntymässä syksyksi ja kirjoitan teille viimeistä Minerva-kolumniani Liiton puheenjohtajana. On ollut suuri ilo ja kunnia luotsata tätä yli sata vuotta vanhaa järjestöä yhdessä teidän kaikkien kanssa. Vaikka järjestöllämme on ikää ja jäsenistömmekin ikääntyy, olemme silti pysyneet hyvin ajan hermolla alati muuttuvassa toimintaympäristössä. Kuusi vuotta sitten en olisi ehkä uskonut kuinka notkeasti otimme digiloikan vuoden 2020 aikana ja omaksuimme uusia työkaluja niin paikallisyhdistyksissä kuin valtakunnallisessa toiminnassamme.

Puheenjohtajakauteni aikana olemme myös päivittäneet Liiton strategiaa, tuo prosessi on auttanut ainakin itseäni kirkastamaan sanomaamme sekä ymmärtämään, miksi tämä järjestö on edelleen olemassa ja miksi sen toiminta on edelleen merkityksellistä. Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että kuluneet kuusi vuotta ovat olleet yhdessä tekemisen ja toiminnan kehittämisen aikaa. Monista haasteista huolimatta olemme saaneet aikaan paljon hyvää, ja olen siitä hyvin kiitollinen kaikille toiminnassa mukana olleille. Erityiskiitokseni haluan osoittaa Liitomme toimitusjohtajalle, Liiton kotoutumistyön toiminnanjohtajalle, muille työntekijöille sekä kaikille kanssani keskushallituksessa toimineille akateemisille naisille. Olette olleet minulle tärkeitä ja toivon yhteistyömme jatkuvan tulevaisuudessakin jossain toisessa muodossa.

Suomalaista järjestökenttää koettelevat tällä hetkellä valtavat paineet, erityisesti rahoitusleikkausten vuoksi. Monen valtionrahoitteisen järjestön toiminta uhkaa hiipua jo tulevana syksynä ja uskon myös, että kilpailu vapaaehtoistyötä tekevistä jäsenistä eri järjestöjen välillä kiristyy entisestään. Me akateemiset naiset olemme kuitenkin mielestäni hyvässä asemassa verrattuna moneen muuhun järjestöön. Olemme onnistuneet luomaan toimivia prosesseja, joita voidaan pyörittää vapaaehtoisvoimin, ja meillä on aktiivisia jäseniä niin paikallisyhdistyksissä kuin valtakunnallisessa toiminnassakin. Olemme myös rakentaneet vahvan ja toimivan yhteistyöverkoston useiden muiden järjestöjen kanssa. Meitä arvostetaan ja pidetään luotettavana yhteistyökumppanina. Hyvä kulukuri on ollut meille itsestäänselvyys jo vuosien ajan eikä toimintamme ole pelkästään ulkopuolisen rahoituksen varassa. Upeat työntekijämme ovat aktiivisesti seuranneet järjestökentän muutoksia ja kartoittaneet mahdollisia vaihtoehtoisia rahoitusmalleja. Optimistina uskon vahvasti, että akateemisten naisten järjestö selviää tulevista vuosista ja toimintamme jatkuu. On kuitenkin tärkeää, että toiminnan jatkuvaan parantamiseen kiinnitetään edelleen huomioita, toimintatapoja tulee haastaa, uusia keinoja otetaan käyttöön, tarvittaessa vanhoista luopuen.

Haluan kiittää teitä kaikkia akateemisia naisia ja toivotan onnea ja menestystä tälle järjestölle. Vaikka puheenjohtajakauteni päättyy, en hyvästele teitä. Olen edelleen ylpeä voidessani sanoa olevani akateemisten naisten jäsen.

Kirsi Jokikokko
kirsi.jokikokko(a)gmail.com

torstai 12. joulukuuta 2024

Suomen tulee tukea Syyrian naisia ja vähemmistöjä

Syyrian diktatuurihallinnon joulukuun alussa kaataneet jihadistit ovat luvanneet syyrialaisille parempaa hallintoa, mutta naisten ja vähemmistöjen asema sen lopulta kertoo, millainen valta Syyriaan seuraavaksi muodostuu. Kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan maassa edelleen.

”En tiedä, pitääkö minun nyt laittaa huivi päähän”. Damaskoksessa asuvan naisen kommentti (Yle 7.12.2024) kuvaa hyvin sitä epävarmuutta, joka liittyy Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaataneeseen koalitioon ja sen aikeisiin.

Vuonna 2011 alkaneen kansannousun jälkeen Syyria on tullut tunnetuksi paitsi al-Assadin diktatuurista, myös useista jihadistijärjestöistä. Damaskoksessa valtaa pitää nyt Hayat al-Sham (HTS), jonka EU, Yhdysvallat ja YK määrittävät terroristijärjestöksi. Human Rights Watch on edelleen vuonna 2024 raportoinut HTS:n pidättäneen ja kiduttaneen arvostelijoitaan hallitsemillaan alueilla. 

Tällä viikolla HTS:n lausunnot ovat olleet sovittelevia. Moni kommentaattori on myös muistuttanut, että HTS on taistellut Isisiä vastaan ja katkonut julkisesti siteensä al-Qaidaan. Samaan aikaan presidentinlinnaa vartioivat asemiehet ovat kertoneet toimittajille ihailevansa Afganistanin Taleban-hallintoa.

Lopulta kaikki puheet punnitaan käytännössä. Syyrian uuden hallinnon tulee osoittaa, että naisia ja vähemmistöjä suojellaan ja että niiden ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Uuden hallinnon tulee myös toimeenpanna YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” ja ottaa syyrialaisnaiset mukaan suunnittelemaan maansa tulevaisuutta.

Sisällissota on laajentanut naisten roolia

YK:n turvallisuusneuvoston vuonna 2000 yksimielisesti hyväksymä Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma pyrkii vahvistamaan naisten roolia ja päätösvaltaa konfliktien ehkäisyssä, ratkaisemisessa ja rauhan rakentamisessa sekä lisäämään naisten turvallisuutta konflikteissa. YK:n jäsenvaltioiden lisäksi päätöslauselmaa toimeenpanevat kansainväliset yhteistyöjärjestöt kuten EU ja Nato.

Syyrian pitkään jatkunut sisällissota on laajentanut maan naisten perinteistä roolia. Kun miehet ovat osallistuneet aseellisiin taisteluihin, naiset ovat ottaneet heidän paikkansa yhteiskunnassa. Perheen elatusvastuu on siirtynyt naisille ja osin lasten opetuskin. Naiset ovat neuvotelleet paikallisista tulitauoista ja koulujen avaamisesta jihadistien kanssa sekä perustaneet yhteistyöorganisaatioita, jotka ovat esimerkiksi auttaneet naisia löytämään vankeina olevia perheenjäseniään.

Syyrialaisnaisten tekemää ruohonjuuritason rauhantyötä on tuettu myös kansainvälisesti. Kun maan sisällissota joskus päättyy, kylien ja kaupunkien naisilla tulee olemaan merkittävä rooli Syyrian jälleenrakentamisessa.

Kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan edelleen

Monipuolisesta ruohonjuurityöstään huolimatta Syyrian naisille on suotu vain vähän poliittista päätösvaltaa. Heinäkuussa 2024 pidetyissä parlamenttivaaleissa maan 250-jäseniseen parlamenttiin valittiin vain 24 naista. Sama marginalisointi näkyi 2010-luvun rauhanneuvotteluissa, joihin naisia nostettiin lähinnä YK:n tuella. 

Nyt Syyrialla on mahdollisuus aitoon muutokseen, kun sotaa pakoon lähteneet syyrialaiset harkitsevat kotiinpaluutaan mm. Pohjoismaissa, Saksassa ja Turkissa.

HTS on kertonut olevansa valmis yhteistyöhön niiden maiden kanssa, jotka eivät puolusta al-Assadia. Yhdysvallat on asettanut suhteiden ehdoksi terrorismin tuomitsemisen, kemiallisten aseiden tuhoamisen ja naisten sekä vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamisen. Tämän pitäisi olla myös Suomen viesti.

Susanna Sulkunen
Suomen Akateemisten Naisten Liiton toimitusjohtaja
sanl.fkaf(a)akateemisetnaiset.fi


maanantai 9. joulukuuta 2024

Ihmisoikeudet ovat rauhan, turvallisuuden ja toimivan talouden perusta

Hyvää kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää.

Elämme maailmassa, jossa turvallisuus, ihmisoikeudet ja mahdollisuudet ihmisarvoiseen elämään horjuvat. Erityisesti naisia ja vähemmistöjä haastetaan nyt joka suunnalta. Globaali talous on turbulenssissa, useita sotia ja konflikteja on käynnissä eri puolilla maailmaa ja anti-gender-liike vahvistaa rivejään, ilmastonmuutoksesta nyt puhumattakaan. 

Välillä mieleni tekisi vain kaivautua peiton alle talviunille ja pakoon kaikkia näitä haasteita. Mutta se ei kuitenkaan auta kuin hetken, sillä vahvin toivo ja muutos syntyy yhdessä tekemisestä.

Naisten ihmisoikeuksien edistyminen ei ole koskaan ollut lineaarista. Joka kerta, kun olemme voineet ottaa askeleen eteenpäin, meidät on pakotettu ottamaan askel tai pari taaksepäin tai sivulle. 

Tänäänkään emme voi jäädä sivusta seuraamaan naisten ihmisoikeuksien globaalia ja kansallista haastamista. Meidän tulee olla yhdessä määrätietoisia ja rohkeita ja muistuttaa koko maailmaa siitä, että ihmisoikeudet ovat rauhan, turvallisuuden ja toimivan talouden perusta, eivät niiden vastakohta tai vaihtoehto. Naisten työntämisestä takaisin hellan ja nyrkin väliin ei hyödy kukaan. 

Kun kaikkien ihmisoikeudet on huomioitu ja niitä myös kunnioitetaan, luodaan samalla vahva kivijalka yhteiskunnan hyvinvoinnille ja resilienssille, jotka kantavat meitä kaikkia vaikeinakin aikoina. 

Kun kaikki saavat yhdenvertaisesti kouluttautua ja työskennellä, luodaan hyvät edellytykset rauhanomaiselle yhteiskunnalle ja erilaisten perheiden sekä valtion taloudelliselle hyvinvoinnille. 

Kohdatkaamme siis kaikki ihmiset ihmisoikeuksien arvoisina ihmisinä, sillä ihmisoikeudet kuuluvat meille kaikille.

Ovatkohan kaikki meistä lukeneet YK:n ihmisoikeusjulistuksen (1948)? Sen jokainen artikla on tärkeä, mutta erityisesti muistan sen viimeisen, 30. artiklan:

“Mitään tässä julistuksessa ei saa tulkita niin, että valtio, ryhmä tai yksityinen henkilö voi sen perusteella katsoa oikeudekseen tehdä sellaista, mikä voisi hävittää tässä määriteltyjä oikeuksia ja vapauksia.” 

TtT Jutta Hartikainen

Suomen Akateemisten Naisten Liiton kansainvälisten asioiden koordinaattori 2021 - 2024