maanantai 11. syyskuuta 2023

Kansainvälinen arkemme

Suomen Akateemisten Naisten Liitto yhdistää 18 paikallisyhdistystä ja kolme sukupolvea eri alojen osaajia ympäri Suomen. Lisäksi meillä on 65 sisarjärjestöä, joiden kanssa teemme yhteistyötä EU:ssa ja YK:ssa. Liiton kansainvälisyystyöryhmässä toimivat vapaaehtoiset lupautuivat kertomaan, millaista heidän kansainvälinen arkensa on Suomessa. Tervetuloa mukaan toimintaamme täällä ja maailmalla!

 


"Kuulun Oulun Akateemisten Naisten hallitukseen ja toimin  yhdistyksen kansainvälisten asioiden yhteyshenkilönä. Koulutukseltani olen kauppatieteiden tohtori ja terveystieteiden maisteri. Opiskeluaikana sain mahdollisuuden työskennellä kesäisin Ruotsissa. Se oli minulle ensimmäinen kosketus kansainvälisyyteen. Siitä lähtien sydämeni on sykkinyt kansainvälisyydelle.

Viimeiset parikymmentä vuotta toimin ammattikorkeakoulussa lehtorin työn ohella myös kansainvälisenä koordinaattorina. Työnkuvaani kuului lähettää suomalaisia opiskelijoita ulkomaille ja toivottaa ulkomaiset vaihto-opiskelijat tervetulleiksi Suomeen. 

On ollut hienoa nähdä, miten opiskelijavaihto tekee opiskelijoista avoimempia ja ymmärtäväisempiä muita kulttuureja kohtaan. Samoin opettajavaihdot eri maiden yliopistoissa ovat olleet avartavia kokemuksia.

Lehtorin työn ohella tein vapaaehtoistyötä hyväntekeväisyysjärjestössä  ja hoidin kansainvälisiä suhteita. Niinpä perheessämme on ollut vaihto-oppilaita Amerikasta, Kanadasta, Australiasta ja Euroopan eri maista.

Eläkkeelle jäätyäni kansainvälisyys kiehtoo edelleenkin. Osaamisalueeni liittyy hyvinvointiin, valmentamiseen ja yrittäjyyskasvatukseen. Tavoitteenani on edistää köyhien naisten hyvinvointia ja tasa-arvoa yhteistyössä heidän kanssa."

Helinä

 

"Kansainvälisintä arjessani lienee kotikielemme ranska, mieheni kieli. Valitettavasti tällä hetkellä tapaamme pääasiassa Whatsapp-puheluissa, koska hän on töissä kotimaassaan, Guineassa, Länsi-Afrikassa.

Vapaaehtoisena tapaan maahanmuuttajia, turvapaikanhaijoita ja paperittomia. Annan käännösapua ja tuen suomen opettelussa ja työnhaussa. Lisäksi olen mukana keskustelemassa muutamissa Afrikkaan suunnitteilla olevissa kehityshankkeissa.

Mutta kyllähän tavallinen arki Helsingissä on kuitenkin aika suomalaista, valitettavasti. Maahanmuuttajat ja me täällä aina olleet kohtaamme lähinnä palveluissa. Minulla on ilokseni ystäviä, joita olen tavannut työskennelläni eri puolilla Afrikkaa ja Eurooppaa. On upeaa, että voin tavata heitä  paitsi Suomessa myös Euroopassa liikkuessani. Esimerkiksi nyt viikonloppuna menen Frankfurtiin, koska mieheni on siellä työmatkalla. Tapaamme myös entisen kollegani, ystävämme Etelä-Saksasta ja saksalais-ranskalaisen ystavämme Kinshasan ajoilta. Ihania keskusteluja tiedossa! Ja viime viikonloppuna olin totta kai mielenosoituksessa rasismia vastaan.

Antoisia ovat myös viestittely ja puhelut afrikkalaisten ystävieni ja entisten kollegoitteni kanssa silloin tällöin. Tässä huomaan valtavan kehityksen internetin saatavuuden paranemisessa Afrikassa. Kun 2005 aloitin Etiopiassa, silloin oli vain puhelin ja kalliit puhelut, 2006 loppuvuodesta saimme työpaikalle Skypen. Nyt jokaisella on älypuhelin."

Leena

 

"Tänään voi mennä Internetiin. Päivittäin. Yötä päivää. Arkena, viikonloppuna ja pyhisin. Missä päin Suomea vain. Saada lähes koko maailma kylään, jopa syrjäiseen kesäpaikkaan.

Voi istua nojatuoliin ja lukea, katsoa, kuunnella www-sivuilla tietoverkkojen tarjontaa.

Olla kiitollinen aikansa kieltenopetuksesta. Joskus myös ylen (sic) annista.

Lisätä tieto-tuskaansa viiveettä, raaoilla uutisilla. Olla pohdittujen vaikuttamisten kohde. Tai osallistua.

Kun seuraa reaaliajassa eri maissa, eri kohderyhmille tarkoitettuja uutisia, asemoi yhtäkkiä omaa arkea, verkostoja ja osallistumista uudella tavoin.

Kun aiemmin, hitauden aikana, työnä oli kansainvälinen koordinointi, ehti vierailijasta tulla oma yksilönsä. Myöhempi yhteydenpito olisi siten pohjannut henkilökohtaiseen tuntemiseen ja tiedonvaihdon luotettavuus olisi ollut korkea. Kai harmi, että kynnys vierailunjälkeiseen kanssakäymiseen oli puhelimitse, kirjeitse, sähkeitse suomalaisen korkea. Omia kansainvälisiä kontaktihenkilöitä on vähän.

Onneksi on yhdistyksiä. Suomen Akateemisten Naisten Liitossa voi tutustua niin oman maan itä-pohjois-etelä -jäsenistöön kuin ulkomaisten sisarjärjestöjen korkeakouluttautuneisiin. Tavataan ja tervehditään, verkossa.

Näin tuumaili kansainvälisestä arjestaan tänään Maarit"

 

"Olen ammatiltani ammattikorkeakoulun kielten opettaja, joten kansainvälisyys kuuluu olennaisena osana jokapäiväiseen arkeeni. Opetan kieliä ja kulttuuritietoutta, minkä tavoitteena on saada opiskelijat solmimaan kansainvälisiä suhteita ja työllistymään kansainvälisissä yrityksissä. Osa opiskelijoista tulee Suomen ulkopuolelta.

Maailman politiikka on vaikuttanut työhöni paljon, sillä venäjän kielen opettaminen ja Venäjä-yhteistyö on muuttunut enemmän pohjoismaiseksi yhteistyöksi. Olen toiminut monissa hankkeissa, joissa on luotu verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia eri maiden korkeakoulujen välille. Olen ollut monta kertaa opettajavaihdossa parantamassa omaa kielitaitoani ja oppimassa uutta ja kehittämässä omaa ammattitaitoani.

Tällä hetkellä olen mukana myös maahanmuuttajien työllistymistä edistävässä hankkeessa, joka ei varsinaisesti liity kielitaidon parantamiseen vaan enemmän kotouttamisen ja työllistymisen tukemiseen. Toisen hankkeen kautta pääsen käymään Islannissa kartoittamassa pohjoismaisen yhteistyön laajentamismahdollisuuksia.

Toimin Kouvolan Akateemisissa Naisissa ja haluan omalta osaltani edistää kotikansainvälistymistä ja olla mukana kehittämässä suomalaisnaisten ja maahanmuuttajanaisten verkostoja.

Suomen Akateemisten Naisten Liiton kansainvälisyysryhmään liityin siksi, että saan vähän laajempaa perspektiiviä SANLin toimintaan ja vaikutusmahdollisuuksiin.

Minulla on neljä tytärtä, joiden toivon kauttani oppivan avointa ja ennakkoluulotonta suhtautumista kansainvälisyyteen ja naisten aseman kehittämiseen."

Marja-Liisa

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti