keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Sitkeys ja halu oppia uutta vie eteenpäin

Suomen Akateemisten Naisten Liiton Urapolkuja-sarjassa Akateemiset Naiset kertovat omasta työurastaan, sen kiinnostavista ja joskus odottamattomistakin käänteistä sekä pohtivat niitä tekijöitä, jotka ovat auttaneet heitä etenemään omalla urallaan.  OTM, FM, MSSc. Terhi Raikas (Kouvolan Akateemiset Naiset ry.) sai oman alan töitä ensimmäistä kertaa silloin, kun hän aloitti ympäristöteknologian opinnot ammattikorkeakoulussa. Lue Terhin monipuolisesta urapolusta ja  tutustu hänen uusimpaan aluevaltaukseensa, keväällä 2023 julkaistuun ensimmäiseen romaaniin.

Mitkä ovat olleet työurasi käännekohtia?

Työurani tärkein käännekohta oli, kun palasin pahalaatuisen kasvaimen leikkaamisen jälkeen sairauslomalta töihin. Sen lisäksi, että työkaveri valitteli kovaan ääneen, kuinka kehtasin tulla töihin, vaikka olin jäänyt lomalle ja jättänyt muut ihmiset hoitamaan työni, koko ajatus vanhoihin töihin palaamisesta tuntui henkisesti väärältä. Olin useamman vuoden työskennellyt rikos- ja ulkomaalaislakimiehenä, koska en ollut löytänyt työtä ympäristölakimiehenä. Niinpä soitinkin kotipuoleen ja ilmoitin vanhemmilleni, että en jaksaisi enää, vaan hakisin ympäristöinsinööriksi ammattikorkeakouluun. Meni alle kaksi kuukautta opintojeni aloituksesta, kun sain ensimmäisen oman alan työpaikan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristölakimiehenä. Nyt olen ollut siellä vähän yli vuoden ja voin vihdoin sanoa, että olen oikeassa paikassa.

Millaisia ura- tai opiskeluvalintoja olet tehnyt, jotka näin jälkikäteen katsottuna ovat auttaneet sinua saamaan työsi?

Olin aiemmalta koulutukseltani ympäristölakimies (OTM), venäjän kääntäjä (FM) ja kv. oikeuteen erikoistunut valtiotieteilijä (M.Soc.Sc.) sekä hallintotieteen tohtoriopiskelija, mutta tällä tutkintoyhdistelmällä en ollut saanut oman alan töitä. Ensimmäisen oman alan työn ympäristölakimiehenä sain, kun aloitin ympäristöteknologian AMK-opinnot. Parhaat valinnat ovatkin olleet erikoistua ympäristöoikeuteen, tehdä ympäristötieteen sivuaine- ja opinnot AMK:ssa. Syksyllä 2023 jatkan kiertotalouden diplomi-insinööriopinnoissa sekä alan opettaa ympäristötiedettä Turun yliopistossa.

Mitkä tekijät ja/tai ominaisuudet ovat auttaneet sinua työllistymisessäsi korkeakoulusta valmistumisen jälkeen?

Sitkeys. Olen hakenut aktiivisesti työpaikkoja sekä halunnut oppia koko ajan uutta. En ole jättänyt opintoja ensimmäiseen tutkintoon, vaan olen aina katsonut, että voin jatkaa oppimista opiskelemalla lisää. Parasta on ollut koko ajan selkeästi tietää, mitä haluan elämälläni tehdä. Jo ala-asteen 4H-kerhossa ympäristöasiat olivat mielenkiintoisia, ja lukion ympäristöryhmästä alkaen on ura ympäristölakimiehenä ollut ns. se oma juttu. Siksi onkin ollut parasta aina yrittää eteenpäin, vaikkei olisi saanutkaan elämässä mieleisiä asioita tehdyksi.

Mikä sai sinut aikoinaan innostumaan järjestötoiminnasta?

Kiinnostus yhteiskunnallisista ja tärkeistä asioista ja toive saada vaikuttaa. Biologiäiti on kasvattanut minut kiinnostumaan ympäristöstä, ja niinpä kiinnostuin jo lukioon mennessä koulun ympäristöryhmästä.

Miten varmistat oman jaksamisesi työn, luottamustehtävien ja harrastusten ristipaineessa?

Isäni sanoisi, että painan täysillä koko ajan osaamatta rentoutua, mutta todellisuudessa nautin järjestövaikuttamisesta täysin rinnoin ja se on parasta vapaa-ajan tekemistä (tosin hieman pelottaa, jos hän onkin oikeassa). Aihepiiri on niin rakas, että teen väitöskirjaanikin ympäristöjärjestöjen roolista Suomen lainvalmistelussa ja -käytössä. Jaksamista tukee myös kirjoittaminen. Vilkas mielikuvitukseni on aina saanut minut rakastamaan fiktion kirjoittamista, ja niinpä sainkin toukokuussa 2023 julkaistuksi ensimmäisen oman romaanini.

Mistä haaveilet?

Haaveilen siitä, että voin jatkossa vaikuttaa paremmin siihen, että Suomessa otetaan tarkemmin huomioon ympäristöasiat ja ihmisoikeudet.

Terhi Raikas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti