maanantai 31. maaliskuuta 2014

Akateemisten Naisten terveiset New Yorkin CSW58-kokouksesta

Terveiset New Yorkista! YK:n vuosittainen naisten asemaa pohtiva kaksiviikkoinen kokous (Commission on Status of Women, CSW) kokosi jo 58. kerran runsaat kolmetuhatta henkeä CSW-kokoukseen sekä sen erilaisiin oheis- tai rinnakkaistilaisuuksiin ympäri New Yorkia. Mukana 10. – 21.3.2014 järjestetyssä CSW-kokouksessa oli YK:n jäsenmaiden hallitusten delegaatioita, mutta myös suuri määrä kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä. Akateemisten Naisten maailmanjärjestöllä (International Federation of University Women, IFUW) oli virallisessa kokouksessa oma delegaatio, jonka jäsenenä myös minä olin paikalla. Tänä vuonna IFUW oli erityisesti panostanut siihen, että kaikki Akateemisten Naisten edustajat saisivat etukäteen mahdollisimman paljon taustatietoa ja voisivat osallistua paikan päällä keskusteluihin, mikä luonnollisesti vahvisti IFUW:n näkyvyyttä kokouksessa.
Marja Liisa Toivanen (toinen vas.) ja professori Kirsi Vainio-Korhonen (oik.) napattiin ryhmäkuvaan ilmoittautumisjonosta.

CSW:n aamukokouksiin olivat tervetulleita kaikki New Yorkiin tulleet Akateemisten Naisten maajärjestöjen jäsenet, siis myös ne neljä suomalaista SANL:n jäsentä, jotka olivat lisäkseni paikalla joko jonkin muun delegaation listoilla tai yksityisesti. IFUW:n omista YK-edustajista oli paljon hyötyä, sillä heillä oli runsaasti taustatietoa kokouksessa neuvoteltavista päätöksista. Myös Kanadan Akateemiset Naiset, joilla oli CSW:ssä oma delegaatio ja läheinen yhteistyö Kanadan valtion delegaation kanssa, pystyivät seuraamaan virallisia keskusteluja ja välittämään meille väliaikatietoja. Jälleen kerran voi todeta, että maailmassa on paljon  upeita, osaavia naisia. Uutta tietoa ja osaamista oli tarjolla runsain mitoin. IFUW ehdottaakin, että jäsenet - siis jokainen meistä Akateemisista Naisista - alkaisi jo nyt miettiä osallistumistaan ensi kevään CSW59-kokoukseen. 
                              
Valtioiden viralliset delegaatiot kävivät osittain vaikeitakin keskusteluja CSW-kokouksen päätöslauselmaluonnoksesta. Tänä vuonnahan pohdittiin sitä, miten YK:n vuosituhattavoitteet, (http://www.un.org/millenniumgoals/)  joiden viidentoista vuoden määräaika päättyy ensi vuonna, ovat toteutuneet, ja mitä tulee mukaan vuoden 2015 jälkeisiin tavoitteisiin. Kansalaisjärjestöt pyrkivät luonnollisesti vaikuttamaan CSW-päätösasiakirjan sisältöön. IFUW oli Istanbulin elokuisen kokouksensa päätösten perusteella laatinut omat tavoitteensa ja YK-edustajamme Polly D. Woodard luki tämän asiakirjan CSW-kokoukselle. Akateemisten Naisten tavoitteet – tyttöjen toisen ja kolmannen asteen koulutus, opetuksen laadun parantaminen ja naisten ihmisoikeudet – pääsivät kaikki mukaan CSW:n päätösasiakirjaan. Ongelmatonta ei yhteisymmärrykseen pääsy ollut, sillä mm. lisääntymisterveys ja oikeus aborttiin eivät tahdo mahtua katolisten ja islaminuskoisten maiden näkemyksiin.
 
Otos CSW-kokouksesta.
SANL:lle tärkeä oli myös loistavasti onnistunut Helvi Sipilä -seminaari She Says YES to Maternal Health, joka järjestettiin CSW:n ensimmäisellä viikolla. Kun Suomen ulkoasiainministeriö tuli mukaan SANL:n, NNKY-liiton, Naisjärjestöjen Keskusliiton, Naisjärjestöt yhteistyössä - NYTKISin ja Suomen UN Womenin seminaarivalmisteluihin, seminaarin status nousi rinnakkaistilaisuudesta Suomen oheistilaisuudeksi. Samalla nyt jo yhdeksättä kertaa järjestetty Helvi Sipilä -seminaari sai näkyvän paikan YK:n tiloista. Seminaarin avasi silloinen tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki, joka viittasi paikalle tuotuun äitiyspakkaukseen ja kertoi yleisön hämmästykseksi, että sen saa Suomessa niin ministerin kuin köyhimmänkin perheen lapsi. Turkulainen jäsenemme professori Kirsi Vainio-Korhosen puheenvuoro kätilöiden historiasta, joka alkaa Suomessa jo 1700-luvulta, kiinnosti sekin yleisöä selvästi. Yksi Väestöliiton ylilääkäri Dan Apterin alustuksen monista kiinnostavista kohdista oli vertailu Suomen ja USA:n nuorten välillä. Seksuaalinen kanssakäyminen alkaa samassa iässä, mutta USA:ssa aborttien ja erityisesti ei-toivotuttujen raskauksien määrät ovat Suomeen verrattuina moninkertaiset. Koulujen seksuaalikasvatus ei siis ole turhaa. Kolmas puhuja oli nuori malawilainen lääkäri Mtisunge Kachingwe. Oli todella innostavaa kuunnella nuorta ihmistä, joka uskoo tulevaisuuteen, vaikka tekee työtä maassa, jossa äitiyskuolleisuus on tänään suurempi kuin Suomessa 200 vuotta sitten ja jossa on yksi lääkäri 100 000 asukasta kohden.

Helvi Sipilä -seminaari käynnissä
 
Saimme paljon myönteistä palautetta seminaaristamme, jonka sisältö oli tärkeä ja jota – kiitos luennoitsijoiden selkeiden diojen – pystyivät seuraamaan myös englantia heikommin osaavat.

Marja Liisa Toivanen
Coordinator of International Relations, CIR
marjatoivanen[a]hotmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti