keskiviikko 9. syyskuuta 2015

”Anna lapselle lukuaikaa” - Kirjailija Jenni Haukio vieraili 13.4.2015 Hyvinkäällä


Liki 80 innokasta naista oli kokoontunut huhtikuisena maanantaina taidemuseolle Hyvinkään Akateemisten Naisten järjestämään kirjallisuusiltaan kuuntelemaan illan kirjailijavierasta.

Hyvinkään Akateemisten Naisten puheenjohtaja Raija Sertti haastatteli tämän vuoden esiintyjää, joka oli kirjailija Jenni Haukio. Hän olikin käynyt toissa kesänä äitinsä kanssa Hyvinkäällä, äidin mummo oli asunut perheineen täällä.

Kuvassa (vas.) Raija Sertti, Jenni Haukio ja Tuula Honkanen-Laine.

Heti alkuun saimme kuulla Haukion esittämänä huhtikuisen Sinä kuulet sen soiton –runon.

”Perheessämme luettiin paljon. Kirjastossa kävimme monta kertaa viikossa.
Luin valtavasti. Viisikot, Vihervuoren Annat, Mestaritontun seikkailut, Neiti Etsivät.
Runous puhutteli, Pablo Nerudan teos Andien mainingit avasi minulle tien moderniin runouteen. Myös Eeva Kilpi, Helena Anhava, Märta Tikkanen ovat innostaneet. Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni Porissa, 20-kesäisenä lähdin opiskelemaan valtio-oppia Turkuun, jossa valmistuin valtiotieteen maisteriksi”, kertoi Jenni Haukio.

Jo parin vuoden iässä Jenni Haukio lausui äidin iloksi pikkuriimejä.

Teinityttönä hän kirjoitti tuntojaan piiloon pöytälaatikkoon kuten muutkin tuon ikäiset.
17-vuotiaana Jenni Haukio osallistui modernin runon kurssille.

Haukio voitti esikoisrunokokoelmaan Paitasi on pujahtanut ylleni 1999 valtakunnallisen Runo-Kaarina -kilpailun. Sitä seurasivat Siellä minne kuuluisi vihreää ja maata 2003 ja Sinä kuulet sen soiton 2009.

Kun Jenni Haukio kirjoittaa runojaan, hän haluaa olla yksin, kotona, hiljaisuudessa. Kirjoitusprosessi on hidasta ja työlästä, kuitenkin viimeisteltyä, korjattavaa ei juuri ole.

Luonto merkitsee paljon. Hän näkee kaikki elämän yksityiskohdat luonnossa. Haukio ei halua selittää tekstejään, vaan jättää lukijalle tilaa oivaltaa itse.

Uusi eläinteemainen runokokoelma on työn alla. Ilmestymisajankohta on toivottavasti lähivuosina.

Tämä vuosi on Suomessa Kirjan vuosi. Tasavallan presidentti toimii kirjavuoden suojelijana. Alkuvuodesta presidenttipari julkisti suomalaisille haasteen: "Anna lapselle lukuaikaa”. Kaikkien aikuisten tulisi tarjota lapsille mielenkiintoista luettavaa, antaa lukuvinkkejä ja lukea yhdessä. Lukeminen kehittää tunneälyä paremmin kuin mikään muu.

Turun kirjamessut täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja on alansa vanhin tapahtuma Suomessa. Kirjamessujen ohjelmapäällikkönä Jenni Haukio vastaa koko messutapahtuman ohjelmistosta. Kolmen päivän aikana on 450 ohjelmanumeroa ja 700 esiintyjää kymmenellä eri ohjelmalavalla. Suurin osa esiintyjistä on kotimaisia prosaisteja. Haukion on tiedettävä, mitä Suomessa julkaistaan. Kuka kirjailija kiinnostaa, mitkä kirjatyypit ja lajit olisivat 25 000 kävijälle mieleen. Tämän vuoksi Haukio lukee paljon, etupäässä kotimaista proosaa. Myös lapset on otettu tapahtumassa huomioon; 7 000 koululaista onkin tulossa perjantain tapahtumiin. Tämän vuoden teemamaa on Ruotsi ja teema-alueet Saamenmaa ja Kustavi. Turun kirjamessut, ”tapahtuma, jolla on sydän”, järjestetään 2.-4.10.2015.

Lämminhenkisen tilaisuuden lopuksi kirjailija Jenni Haukio signeerasi runokirjojaan ihastuneille kuulijoilleen ja sai taidekaupungin tervehdyksenä kukkakimpun sijaan Japanilainen puutarha -taideteoksen Hyvinkään Akateemisten Naisten jäseneltä, kuvataiteilija Tuula Honkanen-Laineelta ja Helene Schjerbeckistä kertovan kirjan Hyvinkään taidemuseolta.

Teksti: Tuula Honkanen-Laine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti